Recadrare

wwwwwwww

Un scartait prelung urmat de un “poc” se aude. Dragos coboara din masina avariata. Nu a patit nimic insa urmeaza o gramada de inconveniente: indisponibilitatea masinii, timp pierdut, asigurari, nervi, service, etc. etc.


Stelele isi arunca primele sageti. A fost o zi grea iar Dragos este in continuare stresat si suparat. In timp ce il asteapta pe prietenul sau Tiberiu, isi face o multime de ganduri:
 “daca n-o luam pe strada aia, acum totul era bine. Si am zis ca nu o mai iau niciodata pe acolo…”
 “daca as fi plecat cu doua minute mai devreme de acasa, sau macar cu 30 de secunde, nu ma mai tamponam cu idiotul ala!”
 “cum naiba s-a intamplat sa fiu chiar in momentul ala acolo? Daca nu ma grabeam sa prind semaforul dinainte si as fi asteptat, ce bine era…”
– Hei, salut, esti bine? se aude dintr-o data vocea lui Tiberiu.
Dragos tresare trezit brusc din gandirea sa contrafactuala:
– N-am nimic. Ma tot gandeam ca, daca as fi plecat cu jumatate de minut mai devreme de acasa, poate evitam toate problemele astea cu accidentul.
Tiberiu zambeste in coltul gurii si zice:
– Daca plecai cu jumatate de minut mai devreme de acasa, poate se intampla ceva mai grav si acum erai in spital la urgente …
Dragos se indreapta dintr-o data de spate si toata supararea i se risipeste. Inca nu privise din acest punct de vedere. Un eveniment, pe care pana atunci l-a considerat aproape o nenorocire, acum i se pare un noroc.
Aceasta este „recadrarea” si poate fi folosita in orice domeniu. Cei care devin constienti ca pot recadra orice, au un avantaj major in viata. Iar cei care vor invata sa se foloseasca de recadrare vor avea un castig intotdeauna.
Anthony Robbins, in cartea sa „Putere nemarginita”, ne prezinta doua exemple de recadrare la nivel inalt:

Primul exemplu este din marketing:

“Una dintre cele mai mari recadrări făcute vreodată a fost făcută de firma Pepsi-Cola. Atat cat ne amintim noi, Coca-Cola a fost băutura cola cea mai cerută. Istoria, tradiţia şi prezenţa pe piaţă au fost de neegalat. Pepsi nu a putut face nimic ca s-o infrangă pe propriul ei teren. Dacă te ridici impotriva a ceva clasic, nu poţi spune: „Noi suntem mult mai clasici decat ei.” Nimeni nu te va crede.
Insă firma Pepsi a intors pe dos jocul; a recadrat percepţiile pe care oamenii le aveau deja. Cand a inceput să vorbească despre Generaţia Pepsi şi a scos acel „Pepsi Challenge”, şi-a transformat slăbiciunea in tărie.
Cei de la Pepsi spuneau: „Sigur, ceilalţi au condus mereu, dar astăzi? Vreţi produsul de ieri sau pe cel de azi?” Reclamele au recadrat dominaţia tradiţională a băuturii Coke in slăbiciune, ca indicaţie că era un produs al trecutului şi nu al viitorului. Şi astfel au recadrat statutul tradiţional de vioara a doua al firmei Pepsi spre avantajul companiei.
Care a fost urmarea? Cei de la Coke s-au hotărat in cele din urmă că trebuiau să joace pe terenul celor de la Pepsi…”

Al doilea exemplu este din politica:

“Reagan a fost autorul celei mai artistice recadrări din lume in alegerile pentru al doilea mandat prezidenţial.
In primul tur, varsta lui a fost pusă in discuţie pentru prima dată in campania de alegeri. Sigur că şi aceasta a fost recadrată. Oamenii ştiau deja cat era de varstnic, nu-i aşa? Dar prestaţia lui poticnită, amplificată de presă i-a recadrat varsta, transformandu-i-o dintr-un simplu fapt, intr-un obstacol potenţial.
La al doilea mandat, contracandidatul Mondale, a făcut din nou comentarii care priveau tot varsta lui Reagan ca pe un obstacol. Oamenii aşteptau ca Reagan să susţină contrariul. Pe tonul cel mai duios din lume, el a spus, Nu, nu credea că varsta lui ar trebui să constituie un motiv de dispută in această campanie. A mai spus că nu avea nici o intenţie să pună in discuţie tinereţea şi lipsa de experienţă a contracandidatului său. Printr-o singură propoziţie, el a recadrat complet problema intr-un mod care i-a garantat că aceasta nu va mai fi un factor major in cursă.”

P.S. Daca nu ati inteles ce reprezinta imaginea de la inceputul articolului, incercati o recadrare.
Indiciu: Scrie cu litere albe de tipar pe un fond negru.

Catalin
FLY

Reclame

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s