Placerea poate fi educata !

unlike-like

“Iata povestea unei alte stenografe careia i-a fost rasplatit faptul ca se comporta ca si cum munca ei ar fi fost interesanta. Obisnuia sa munceasca fara tragere de inima. Dar asta este acum de domeniul trecutului. Stenografa este domnisoara Vallie G. Golden din Elmhurst, Illinois. Iata povestea ei, asa cum a relatat-o in scrisoarea pe care mi-a trimis-o:

<<Suntem patru stenografe in birou si fiecare aveam de dactilografiat scrisori ale mai multor persoane. Din cand in cand, ne aglomeram cu munca. Intr-o zi, cand adjunctul unui sef de sectie a insistat sa dactilografiez aceeasi scrisoare de la inceput, m-am revoltat. Am incercat sa-l fac sa priceapa ca o scrisoare poate fi corectata si fara a fi redactilografiata – iar el mi-a replicat ca daca n-o faceam din nou, avea sa gaseasca pe altcineva dispus sa o faca! Spumegam. Dar, apucandu-ma sa bat din nou scrisoarea la masina, mi-a trecut deodata prin minte ca exista o multime de oameni care ar fi sarit sa faca munca pe care o faceam eu. In plus, eram platita sa fac exact aceasta munca. Am inceput sa ma simt mai bine. Deodata, m-am hotarat sa-mi fac treaba ca si cum mi-ar fi placut – desi o detestam. Apoi, am facut aceasta importanta descoperire: daca imi fac treaba de parca mi-ar placea, atunci chiar imi place intr-o anumita masura. Am descoperit ca pot lucra mai repede atunci cand imi place ceea ce fac. Asa ca rareori sunt nevoita sa stau peste program. Noua mea atitudine mi-a castigat reputatia de buna lucratoare. Si atunci cand unul dintre sefii de sectie a avunt nevoie de o secretara pesonala, m-a cerut pe mine pentru post – fiindca, a zis el, eram dornica sa fac munca suplimentara fara sa fiu posaca! Puterea de a-ti schimba atitudinea mentala, a fost o descoperire extraordinar de importanta pentru mine. A facut minuni!>>” – Dale Carnegie – Lasa grijile si incepi sa traiesti

Inevitabil, in viata noastra apar extrem de des si o multime de lucruri, intamplari, persoane, situatii care nu ne plac. Nu ne plac deloc… Si nici nu le putem schimba. Si atunci, ce-i de facut ca sa nu traim intr-o viata de “ne-placeri”? Ce-i de facut ca totusi sa ne simtim bine? Simplu, ne educam placerea! Gusturi, persoane, situatii, pe care le detestam le putem transforma in gusturi, persoane, situatii care ne plac! Cum facem asta? Asa cum face secretara din povestea lui Carnegie: ne comportam ca si cum ne-ar placea. E un exercitiu extrem de greu. Poate cel mai greu exercitiu din lume. Foarte putini oameni reusesc sa-l duca indeplineasca. Totusi va propun acest exercitiu:

Luati o persoana, un gust sau o situatie, orice din ceea ce nu va place. Comportati-va ca si cum v-ar placea. Incercati acel lucru de cat mai multe ori indiferent cat il detestati. Gasiti-i partile bune si bucurati-va de ele. Aveti doua saptamani la dispozitie sa transformati ceva ce nu va place in ceva ce va place! Succes !

Catalin

 

Reclame

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s